Lov na lisice „ po zagorski“

Nesvakidašnji događaj zbivao se u Hrvatskom Zagorju 10. listopada ove godine. U organizaciji KK Budinšćina na čelu sa predsjednikom kluba, dr.vet.med. Dejanom Džakulom i poznatog Varaždinca, međunarodnog trenera jahanja Davorina Horvata – Dunče organiziran je vrlo neobičan dan otvorenih vrata KK Budinšćina.

LOV NA LISICE i TRKA OKO SVIJETA

Manifestacija simboličnog naziva „S nama ste na konju!“ okupila je više od 1000 posjetitelja, ljubitelja konja i prirode koji su imali priliku pogledati vještinu i spretnost jahača i njihovih četveronožnih partnera koji su se borili za pobjedu u Lovu na lisicu. Lov na lisicu je zapravo igra u kojoj se jahači natječu u hvatanju imitacija lisičjih repova, pritom pokazujući svoje vještine jahanja, okretnost te koordiniranost sa svojim konjima. Organizirane su dvije utrke – Velika nagrada Konjičkog kluba Budinšćina i Memorijalna utrka „Davorin Horvat-Duna“ posvećena poznatom Varaždincu preminulom prije nekoliko godina. Pobjednik prve utrke bio je Kruno Vragović na Tangu, ispred drugoplasiranog Darka Brlića na Conanu i trećeplasirane Nine Pavlović na grlu Lucky.U drugoj utrci pobjedu je odnijela Željka Skok na Lotusu, uhvativši lisicu samo tren prije drugoplasirane Tee Dušak na Fenixu, dok je trećeplasirani bio Vinko Zajec na kobili Doni. Za najbolje plasirane nagrade su bili pehari.

Za one malo mlađe također su bile organizirane dvije igre u kojima se također trebala pokazati spretnost i okretnost. Prva igra „Trka oko svijeta“ sastojala se od bala slame koje su bile postavljene u krug u jahalištu oko kojih su jahači morali kružiti u kasu dok je glazba svirala. U trenutku kad je glazba prestala svirati, jahači su trebali čim brže sjašiti sa svog konja i zauzeti balu slame pritom ne ispuštajući konja. Ali problem je bio što je uvijek bila jedna bala sijena manje nego jahača tako da je svakim krugom jedan jahač ispao. Najbrža i najspretnija u ovj igri bila je Marta Havoj na Zorou koja je odnijela pobjedu. U drugoj igri nazvanoj „Lov na limune“ cilj je bio čim prije odjahati sa jednog kraja jahališta na drugi, sjašiti i bez pomoći ruku ustima uhvatiti mandarinu ( organizatori su limune zamijenili mandarinama kako nebi bilo „kiselih lica“ ) koja se nalazila u posudi sa vodom; ponovno uzjašiti i čim brže stići natrag na start.

Zbog velikog broja zainteresiranih za ovu igru, bile su dvije utrke. Pobjednica prve bila je Jana Jakopec na Mazi, dok je u drugoj opet slavila Marta Havoj, također na grlu Zoro. Za nabolje plasirane bile su osigurane sponzorske nagrade.

Svi posjetitelji manifestacije mogli su besplatno jahati na konjima KK Budinšćina, a u ponudi je bila i bogata gastro ponuda, domaći kolači koje su ispekle vrijedne mame članova Konjičkog kluba, tradicionalana domaća hrana, uz lovački gulaš i birana Bolfan vina iz vinarije Vinski Vrh.
Organizatori su ovom manifestacijom željeli kroz zabavni sadržaj upoznati ljude sa konjima i konjičkom sportom kak bi se popularizirao i u ovom dijelu Lijepe naše. Manifestacija će poprimiti tradicionalni karakter, tako da će se održavati svake godine, uz još bolji i bogatiji program. U pripremi KK Budinšćina je i veliki zimski spektakl, nešto još neviđeno na prostorima Hrvatske – Skikjoring, koji će imati međunarodni karakter. Skikjoring je utrka u kojoj konji sa jahačima vuku skijaše po snježnoj stazi. No, više o tome uskoro…